Schommeling in Stablecoin en DeFi Groei brengt de etherische kosten naar 2 jaar hoog.

De kosten voor ethereumtransacties zijn altijd hoog, maar wat betekent dit voor het netwerk en de ETH-prijs?

De mediaan van de transactiekosten op het Ethereum-netwerk is het hoogste in twee jaar en is in de afgelopen drie maanden voor de tweede keer boven de Bitcoin-prijs gestegen.

Recentelijk heeft Coinbase onderzoeker Max Bronstein de onderstaande grafiek getweet en gesuggereerd dat de meest recente stijging voor een groot deel te wijten lijkt te zijn aan de toegenomen interactie met stablecoins op het Ethereum-netwerk.

Zoals eerder gemeld door Cointelegraph, is Tether’s USDT stablecoin de grootste gebruiker van gas in het netwerk, met ongeveer 2,56 miljoen dollar aan Ether-gaskosten in de laatste maand volgens ETH Gas Station. Hoewel stablecoin-activiteit zeker een van de belangrijkste redenen is voor de sterke stijging van de mediane vergoedingen voor Ether-transacties, is het zeker niet de enige.

USDT, DeFi en Ether duwen de tarieven omhoog

Uit gegevens van ETH Gas Station blijkt dat USDT de grootste gasleverancier op het netwerk is, gevolgd door populaire DeFi dapps zoals Uniswap en Kyber Network. Dit toont aan dat DeFi ook een uiterst belangrijke factor is om rekening mee te houden bij de analyse van de stijging van de gasprijzen.

Zoals gerapporteerd door Cointelegraph, steeg het gasverbruik in mei tot een recordhoogte, maar het aantal transacties is niet altijd even hoog. Dit toont aan dat de huidige activiteit niet alleen voortkomt uit eenvoudige transacties zoals USDT transfers, maar ook uit complexe slimme contracten.

Terwijl het aantal dagelijkse transacties ver verwijderd is van het record van januari 2018 van 1.349.890 transacties, wijzen andere cijfers op een groeiende belangstelling of in ieder geval op de beweging van Ether (ETH) zelf.

Zoals uit bovenstaande grafiek blijkt, is het actieve aanbod van Ether op een historisch hoogtepunt ten opzichte van de Ether-eenheden die in de afgelopen 3 tot 5 jaar zijn verplaatst.

Andere tekenen van groeiende belangstelling voor de altcoin zijn te zien in de derivatenmarkt waar de Ether-openbare rente op opties fenomenaal is gegroeid. De open rente op derivaten is de afgelopen twee maanden met 315% gestegen tot 158 miljoen dollar, waarmee de belangstelling voor de Bitcoin Up-opties (BTC) tijdelijk is overtroffen.

Wat betekenen stijgende kosten voor Ethereum?

De groeiende interesse en activiteit in het Ethereum netwerk kan een bitterzoete smaak voor blokketenfanaten teweegbrengen. Hoewel deze groei een toename van de interacties met Ether en dapperheid op het Ethereum-netwerk aan het licht brengt, brengt het ook de groeiende technische schuld van het netwerk aan het licht.

Ethereum 2.0 wordt deze zomer vrijgegeven en belooft de huidige schaalbaarheidsproblemen op te lossen met zijn shardingtechnologie. Het zal echter meer dan een jaar duren voordat de nieuwe iteratie van de blokketen voltooid is en de huidige blokketen naar het nieuwe staking en sharding systeem kan migreren.

Zoals Joseph Todaro, managing partner bij Blocktown Capital, in een recente tweet opmerkte, kunnen deze schaalbaarheidsproblemen potentiële gebruikers en ondernemingen wegdrijven van het Ethereum-netwerk en naar andere slimme contractplatforms met betere schaalbaarheidsoplossingen en minder congestie.

Als de investeringen in Ethereum dappers blijven stromen, zal de druk voor een effectieve en eenvoudig te implementeren oplossing blijven toenemen. Oplossingen zoals het verhogen van het totaal toegestane gas per blok kunnen helpen om congestie te voorkomen, maar het schopt het probleem alleen maar naar beneden en verergert sommige andere uitdagingen van het netwerk, zoals de groeiende omvang van de blokketen.

Ironisch genoeg is er een grote kans dat de groeiende populariteit van Ethereum de achilleshiel van het netwerk zal zijn en een groot aantal Ethereum-aanhangers kijkt naar Ethereum 2.0 als de oplossing die alle problemen van het netwerk zal oplossen.

Er is ook de mogelijkheid dat derde partij laag 2 oplossingen zoals Matic, Skale Labs, of andere schalingsoplossingen zoals Plasma deze problemen kunnen aanpakken, maar in dit stadium zal alleen het succes of het falen van Ethereum 2.0 het verschil maken.